Anmeldelse: The Creator

Vi har sett The Creator, der mennesker kriger mot intelligente roboter.

Regissøren av Rogue One: A Star Wars Story, britiske Gareth Edwards, er tilbake med sitt helt eget science fiction-eventyr - her er vår anmeldelse av The Creator.

Handling

The Creator handler om at menneskeheten er i krig med intelligente roboter etter at Los Angeles ble angrepet med en atombombe. Det eneste området som fortsatt tillater robotene i samfunnet er Asia, der det amerikanske militæret nå leter etter robotenes nye supervåpen - som viser seg å være en liten robot-barn.

The Creator

Det er fulle av eksplosjoner i The Creator.

Hovedkarakteren Joshua går imot sine ordre og bestemmer seg for å redde barnet, i håp om at hennes kunnskap kan lede ham til hans tapte kone. Men klokken tikker, for det amerikanske militæret skyer ingen midler for å utrydde robotene fra jordens overflate en gang for alle.

Medvirkende

I filmens hovedroller ser vi Madeleine Yuna Voyles i rollen som AI-barnet Alphie og John David Washington som hennes beskytter Joshua. I birollene ser vi Gemma Chan som Joshuas kone Maya, Ken Watanabe som hennes far Harun og Allison Janney som oberst Howell, som er på jakt etter dem.

Gemma Chan

Gemma Chan i The Creator.

Den lille jenta Madeleine Yuna Voyles viser seg å være en imponerende god barneskuespiller, og birollene gjør sitt selv om dialogen er kunstig av og til. Vi har imidlertid et problem med John David Washington, og det er at han ikke er en god nok skuespiller for å ha en hovedrolle på denne måten - han holder rett og slett ikke mål, og rollen hans føles ikke naturlig.

Foto

Filmen utspiller seg i stor grad i Asia, og vi får se mange vakre landskap og imponerende scener. Filmfotografen Oren Soffer lager sin første storfilm når han filmer The Creator, og visst ser det ut som en ekte blockbuster. Mange scener er filmet ved solnedgang, om natten eller ved soloppgang - man utnytter virkelig de beste utsiktene i Thailand.

Noe som kanskje ikke gjennomsnittsmannen bryr seg spesielt mye om er detaljen at filmen er helt innspilt med et forbrukerkamera fra Sony, og dermed ikke et profesjonelt filmkamera. Selvfølgelig imponerende, men ingenting som gir filmen noen ekstra poeng.

Musikk

Tyske Hans Zimmer er en av verdens mest kjente filmkomponister med mange klassiske musikkstykker på CVen, men i denne filmen ser det ut som om han har holdt seg mest på sparebluss. Selv om det er noen vakre øyeblikk i filmens musikk, er det for det meste ganske stille og tilbaketrukket. Ikke akkurat den typen filmmusikk man forventer når man ser navnet på plakaten.

Vurdering

The Creator er en unik film på den måten at den ikke tilhører noen franchise og heller ikke er basert på annet materiale eller en serie. Det gjør at den føles som en frisk pust og noe man bør sette pris på bare for sakens skyld. Dessuten er det en lavbudsjettfilm som ser mye dyrere ut enn den er, noe som er en bragd i seg selv.

Robot soldat i The Creator

En robot soldat i The Creator.

Dessverre føles den samtidig som et underutviklet konsept, der man burde ha gravd dypere ned i krigen mellom mennesker og AI; det burde være mer under overflaten, men det er det ikke. Til syvende og sist føles filmen mest som et spektakkel med altfor mange krigsscener, der det ærlig talt begynner å bli kjedelig mot slutten.

Positivt

  •   Et unikt konsept med interessante ideer

Negativt

  •   Filmen går ikke i dybden når det gjelder spørsmålene den stiller om bevissthet og AI

Vurdering

The Creator får poengsummen 6 av 10.

Sammendrag

The Creator er en frisk pust i Hollywood, men til tross for sitt interessante konsept bringer den ikke så mye nytt. Den er godt laget, vakkert filmet og til tider følelsesladet, men den når ikke helt opp.


Artikkelen handler om

Skrevet av
Lykke Hansen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar