Anmeldelse: The Marvels

Carol Danvers, Kamala Khan og Monica Rambeau får sine superkrefter knyttet sammen i Marvels siste film for året.

I de siste sekundene av Avengers: Infinity War sendte Nick Fury ut et nødsignal som ble starten på Captain Marvels inntog i MCU. Hun fikk en solofilm og hjalp deretter med å beseire Thanos i Avengers: Endgame, men har siden den gang knapt vært synlig.

Nå er imidlertid en fortsettelse endelig her. Men en fortsettelse av hva? Det er ikke bare for Carol Danvers' historie fortsetter, men også for Kamala Khan og Monica Rambeau, hvis superhelt-historier begynte i henholdsvis Ms. Marvel og WandaVision. Det har blitt tid å finne ut hvorfor Captain Marvel bokstavelig talt braste inn i Kamalas garderobe.

Handling

Carol Danvers - Captain Marvel - har lenge gjenvunnet sin identitet fra de brutale Kree som kidnappet og forførte henne, og hevnet seg på Supreme Intelligence. Hennes handlinger har imidlertid fått uventede konsekvenser, så når den nye Kree-lederen Dar-Benn er villig til å ty til ekstreme tiltak for å gjenopprette sin hjemplanet, fører det til at Carol nå må ta ansvar for et univers i ubalanse.

S.A.B.E.R astronauten Monica Rambeau undersøker et problematisk maskhull.

Når hun blir sendt for å undersøke en merkelig maskhull som truer med å forstyrre hele romferdsystemet, blir hennes superkrefter sammenkoblet med Kamala Khan og Carols niese Monica Rambeau, nå en S.A.B.E.R-astronaut. Sammen må trioen samarbeide for å finne ut hvordan og hvorfor deres krefter er knyttet sammen, og lære seg å leve med og utnytte dette for å redde universet.

Skuespillere

Brie Larson, Iman Vellani og Teyonah Parris gjentar sine roller som filmens hovedtrio Carol Danvers, Kamala Khan og Monica Rambeau, og Samuel L. Jackson spiller Nick Fury for femtende(!) gang. Vi ser også Kamalas familie spilt av Zenobia Shroff, Mohan Kapur og Saagar Shaikh, og også Lashana Lynch dukker opp som Monicas mor Maria Rambeau.

Filmens antagonist er Kree-lederen Dar-Benn spilt av Zawe Ashton, og ny til MCU er også Gary Lewis som spiller Skrull-keiseren Dro'ge. Et annet nytt ansikt er Park Seo-joon i rollen som prins Yan.

Ensemblen fungerer godt sammen, og vi kan merke oss at Iman Vellani gjør det veldig bra og er her for å bli. Videre har Samuel L. Jackson kommet så langt at han går på autopilot uten store problemer.

Og ja, katten Goose som egentlig ikke er en katt er også med igjen.

Kamala innser at Goose ikke er en vanlig katt.

Lyd og bilde

Marvel har nylig fått mye kritikk for at filmene og seriene deres ikke holder samme visuelle kvalitet som tidligere. Jeg vet ikke om jeg er ekstra tilgivende, men her synes jeg det ser bra ut. Effektene er imponerende, og filmen bruker en fargepalett som passer godt inn i Marvels univers. Legg merke til at Marvel-introen allerede i begynnelsen av filmen er endret for å passe til filmen, en fin liten detalj.

Musikken la jeg imidlertid knapt merke til, noe som kan ses som et lite minus. Det merkverdige var imidlertid at sangen fra filmens trailer, Beastie Boys' "Intergalactic", for en gangs skyld også ble spilt i filmen. Lydeffektene er imidlertid upåklagelige og bidrar til å forsterke actionsekvensene.

Vurdering

Jeg likte faktisk serien Ms. Marvel og så frem til å se mer av henne da det ble kunngjort at hun skulle være med i oppfølgeren til Captain Marvel. Selv om innsatsen er høyere og formatet er større, er det Iman Vellani som stort sett gjør det best og er like god i denne filmen som i sin egen serie.

Carol Danvers viser seg å være menneskelig og ikke like hard som tidligere, noe som passer filmens tema. Brie Larson får vist en mykere side enn tidligere, noe hun takler uten problemer. Filmen har Dar-Benn som skurk, og Zawe Ashton spiller den desperate Kree-lederen som jeg gjerne skulle sett mer av. Hun er ikke helt ond, hun vil egentlig bare, som Thanos, løse et utrolig stort problem på ekstreme måter som påvirker mange uskyldige.

Carol og Kamala har en uvanlig rolig stund sammen.

Danvers har alltid hatt en ganske tørr humor som kanskje har gått mange forbi og fått henne til å virke kjedelig. Her utfyller Kamala henne på en livlig tenåringsmåte når hun blir entusiastisk knyttet sammen med sitt idol, ikke ulikt hvordan Peter Parker og Tony Stark ble koblet sammen da Spider-Man gjorde sin inntreden i MCU for noen år siden.

Må man ha sett hele Ms. Marvel og WandaVision for å vite hvor Kamala og Monica kommer fra og forstå filmen? Nei, det synes jeg ikke. Hovedkarakteren, hvis vi skal koke det ned til en enkelt hovedkarakter, er fortsatt Captain Marvel, og hvem de andre to er forklares kort, men tilstrekkelig i filmen. Selvfølgelig skader det ikke å faktisk ha sett seriene, det er selvsagt.

Regissør Nia DaCosta har skapt en film som til tross for action, superkrefter og verdener som blir ødelagt i grunn og bunn handler om familier og hvor viktig deres støtte er for at vi skal kunne vokse og takle ting. Ikke bare Kamala og hennes familie, men også Carol og Monica som blir gjenforent etter mange år. Selv skurken i filmen vil egentlig bare redde sin planet og sitt folk (sin familie), selv om hun, som de fleste superhelt-skurker, går litt for langt i sitt forsøk.

Tross imponerende slåsskampscener hvor trioen stadig skifter plass med hverandre og historiens plass i det større bildet, kan jeg ikke la være å tenke at det føles litt som en ekstra lang episode av Ms. Marvel. Det er ikke negativt i seg selv, men jeg hadde likevel håpet på noe litt mer spektakulært. Når filmen tar i, gjør den det bra, men nå har man valgt det mer familiære temaet, og det er dette vi må forholde oss til.

Zawe Ashton spiller Dar-Benn som med ekstreme metoder vil redde sin planet.

Selv om det kan føles befriende med en film som for en gangs skyld ikke er superlang (den varer bare i 1 time og 45 minutter), kan den knappe spilletiden bety at vi blir sittende med noen løse tråder vi gjerne skulle visst mer om. Det er visstnok ingenting veldig viktig, men vi får se om de kanskje blir løst opp i fremtiden.

Og akkurat det, en siste ting. Når filmen er slutt, bli sittende. Som vanlig har Marvel en ekstra scene etter rulleteksten, og den er ganske viktig for MCU sin fremtid. Du vil ikke gå glipp av den.

Filmen The Marvels har norsk kinopremiere i dag, 8. november.

Trailer

Vurdering

The Marvels får poengsummen 7 av 10.

Sammendrag

Marvel leverer et kort, sjarmende, morsomt og passe sprøtt eventyr med hjerte, som samtidig har plass til noen actionfylte scener og noen kule slåsskamper. En typisk tegneseriefilm!


Artikkelen handler om

Skrevet av
Lykke Hansen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar