Anmeldelse: Avatar i IMAX 3D

Filmbladet har sett Avatar i IMAX 3D — og det burde du også.

The originalen vises på det store lerretet igjen — noe som vil være en flott oppvarming til oppfølgeren Avatar: The Way of Water som snart har premiere.

Mange har savnet det i 3D

Det kan også være en flott mulighet for de som allerede har sett Avatar på kino, men ikke i 3D, til å se filmen igjen og oppleve den på en helt ny måte. Så hvis du har savnet sjansen til å se originalen i 3D, bør du definitivt benytte deg av muligheten til å se den på nytt på det store lerretet før oppfølgeren har premiere.

Handling

Avatar er satt 160 år inn i fremtiden og handler om at mennesker har funnet et utrolig verdifullt mineral på en måne kalt Pandora. For å lykkes med å overtale de innfødte, såkalte Na'vi, om at mennesker bør få høste mineralet, har de utviklet kropper som er biologisk sammenfallende med Na'viene og som kan kontrolleres med hjernen. Disse likner på Na'viene og kalles avatarer. Hovedpersonen vår er en delvis lammet eks-soldat som kontrollerer en avatar.

Eks-soldaten Jake Sully (spilt av Sam Worthington) ankommer Pandora for å lære å kontrollere sin avatar.

Ganske snart drar hovedpersonen Jake Sully (Worthington) inn i jungelen og kommer i kontakt med Omaticaya-klanen, nærmere bestemt sjefens datter Neytiri (Saldaña). Etter hvert som tiden går, viser det seg imidlertid at det kanskje ikke er så enkelt å overbevise na'viene om å forlate sitt hellige hjem for menneskelig grådighet, som man skulle tro.

Bilde

Avatar var helt banebrytende da den først kom ut i 2009, og jeg må si at effektene, animasjonen og det visuelle fungerer like bra nå som for 13 år siden. I tillegg er det fortsatt en av svært få filmer som faktisk klarer å få 3D-effektene til å føles ekte og overbevisende.

Den innfødte Neytiri spilles av Zoë Saldana. Avatar ser fortsatt imponerende ut, selv etter mange moderne filmer, til tross for at den ble utgitt i 2009.

En vanlig trend med 3D-filmer er at objekter stikker ut av lerretet, men i denne filmen brukes det hovedsakelig til å skape dybde i bildet, noe som virkelig fungerer. Noen ganger føles det som om man er i jungelen sammen med karakterene.

Musikk og lyd

Den nå avdøde komponisten James Horner skrev musikken til filmen, og det er virkelig et godt lydspor gjennom hele filmen. Dessverre betyr hans bortgang at han ikke kan skrive musikken til oppfølgeren, så i stedet vil den britiske komponisten Simon Franglen stå for musikken.

Skuespiller Stephen Lang passer perfekt som erkeskurken Quaritch.

En annen ting som definitivt skiller seg ut i denne filmen, er det virkelig gode lyddesignet. Du omgis av både jungellyder, raketter, ild, eksplosjoner, ånder, fossefall og alt annet som kan tenkes å lage lyder på Pandora. Dette gjør opplevelsen desto bedre, spesielt takket være IMAX-screeningen.

Anmeldelse

Avatar er like bra som jeg husker den siden jeg så den på kino for 13 år siden, men én ting har blitt enda bedre – nå kan vi se den i 3D i IMAX-kino, noe som ikke ble tilbudt da filmen ble sist utgitt. Alt jeg kan si er at jeg synes det var en utrolig bra opplevelse, bortsett fra en detalj som du kan lese mer om nedenfor.

Eventyret på Pandora tar oss opp i høye fjell, blant fossefall og flygende steiner.

Min 11 år gamle datter var med meg og så filmen, og det første hun sa da filmen var over, var "kan vi også se oppfølgeren i IMAX?". Så det var en stor opplevelse for både store og små. Jeg lovte å ta henne med til IMAX 3D igjen i desember når den nye filmen kommer ut.

En klage: Noen ganger HFR

En ting som virkelig plaget meg under IMAX 3D-visningen av Avatar var at de nå har blandet HFR-scener, det vil si scener hvor filmen har høyere bildefrekvens (High Frame Rate/HFR) som et dataspill, med vanlige scener, slik at det ble en etappe med HFR, deretter en vanlig, så en med HFR igjen og så videre.

De fleste la kanskje ikke merke til HFR-scenene, men jeg, som dessverre legger merke til slike ting, ble plaget av det. Ærlig talt synes jeg det så dårlig ut, og jeg håper virkelig at kinoen gir oss besøkende muligheten til å velge mellom IMAX 3D og IMAX 3D HFR når oppfølgeren Avatar: The Way of Water har premiere.

Positivt

  •   Viser tidligere usett scener fra Avatar 2
  •   Det samme store eventyret som før
  •   Utrolig fin i IMAX 3D-format

Negativt

  •   Den nye IMAX-versjonen blander vanlige sekvenser med HFR-sekvenser

Vurdering

Avatar får poengsummen 8 av 10.


Artikkelen handler om

Skrevet av
Casper Nilsen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar