Anmeldelse: Dunkirk

Dunkirk er filmen om evakueringen av de allierte soldatene fra den franske byen Dunkerque under andre verdenskrig.

Filmen, som er Nolans korteste med sine knappe 106 minutter, består av tre separate historier som veves sammen i løpet av filmen:

  • Soldatene på stranden i Dunkirk
  • Personene på en sivil redningsskøyte
  • Pilotene i luften over kanalen

Disse tre ulike delene dekker forskjellig lang tid i handlingen, hvor vi får følge soldatene i en uke, båten i et døgn og flyverne i en time. Når vi kastes mellom de tre forskjellige historiene, er det ingen åpenbar hovedperson i filmen, noe som er overraskende passende for å skildre usikkerheten og sårbarheten til soldatene.

Skuespillere

Skuespillerne i filmen gjør en veldig god jobb, og det er tydelig at de har satset på å ha unge og relativt ukjente skuespillere i hovedrollene, noe som øker troverdigheten da det stemmer overens med hvem som kjempet i virkeligheten. Selv om man får følge en lang rekke forskjellige karakterer, er det ikke noe problem å føle sympati for hver av dem.

Nolan utmerker seg ved å bringe tilbake skuespillere han har jobbet med mange ganger før. Castet inkluderer blant annet Tom Hardy (Inception, The Dark Knight Rises), Cillian Murphy (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Inception), samt Michael Caine (The Prestige, Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Inception, Interstellar), som lager en stemmekommentar.

Det merkes at Nolan igjen har valgt den svenske/nederlandske fotografen Hoyte van Hoytema for fotografering og lyssetting etter Interstellar. Dette viser at han har funnet en verdig etterfølger til sin tidligere kinematograf, Wally Pfister. Lyssettingen er feilfri og fotograferingen er vakker, og filmen unngår ikke å vise synkende skip og luftkamper i lengre scener.

Filmen ble skutt med analoge IMAX 70 mm filmkameraer, som sammen med digitale Arri Alexa 65 er det største formatet som er tilgjengelig for film.

Vi så filmen i en IMAX-kino, og bildet var utrolig bra. Til tider føltes det som om man var til stede og selv var vitne til hendelsene.

Lyd og musikk

"Som vanlig" Hans Zimmer er filmens komponist — faktisk er dette Nolan og Zimmers sjette film sammen. Med en så intens filmmusikk er det vanskelig å skjelne hva som er lyddesign og hva som er musikk. Flyets maskingevær veves pent sammen med brølende motorer og trommer.

Det er mange likheter med lydsporet til Interstellar, på godt og vondt; både den tikkende klokken og orgelstykkene er gjenkjennelige, og selv om de sistnevnte til og med liknet litt på hverandre, var den tikkende klokken, sammen med det konstante brølet av trommer, en meget effektiv pulsheving.

Vurdering

Jeg visste ærlig talt ikke hva jeg skulle synes om filmen da den startet, men det viste seg å være en av de mest intense filmene jeg har sett. Det er utrolig hva Nolan kan få til med så lite.

Vurdering

Dunkirk får poengsummen 8 av 10.

Artikkelen handler om


Skrevet av
Casper Nilsen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar