Anmeldelse: Oppenheimer

Oppenheimer imponerer som få filmer har gjort før.

En av menneskehetens viktigste hendelser var da den første atombomben ble skapt - en konkurranse mellom USA, Hitlers Tyskland og Russland - men hvem var mannen bak det amerikanske Manhattan-prosjektet, ved navn Robert J. Oppenheimer?

Handling

I filmen følger vi Oppenheimers liv, først som student ved Harvard University og deretter som en teoretisk fysiker som reiser rundt i Europa for å møte andre forskere og forelesere innen teoretisk fysikk. Til slutt blir han bedt om å lede Manhattan-prosjektet, slik at USA kan slå Tyskland og Russland i jakten på verdens første atombombe.

 Cillian Murphy

Florence Pugh som Jean Tatlock og Cillian Murphy som Robert J. Oppenheimer.

Det viser seg imidlertid å være krevende både for den mentale og fysiske helsen å være ansvarlig for å skape verdens første masseødeleggelsesvåpen, og Oppenheimer holdt ikke tilbake sine meninger eller sitt politiske engasjement - han kjempet for å unngå global ødeleggelse på grunn av kjernefysisk krigføring.

Rolleliste

Oppenheimer har den lengste rollelisten jeg har sett - i tillegg til Cillian Murphy i hovedrollen som Robert J. Oppenheimer, ser vi Gary Oldman, Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Gustaf Skarsgård, Jason Clarke, Josh Hartnett, Casey Affleck, Kenneth Branagh, Rami Malek, Olivia Thirlby, Alden Ehrenreich, og Robert Downey Jr. i biroller.

Jack Quaid og Gustaf Skarsgård i Oppenheimer.

Filmen beveger seg i et raskt tempo og rollene kan være så små som en enkelt replikk, men alle skuespillerne passer perfekt til sine roller. Spesielt imponerer Cillian Murphy, Robert Downey Jr., og Kenneth Branagh - virkelig utmerkede prestasjoner.

Manus og regi

Det som gjør denne filmen unik er måten Christopher Nolan lager filmene sine på - han vever sammen ulike tidslinjer, hendelser og figurer på en fantastisk måte. En biografi som denne kan lett bli kjedelig, spesielt når det kommer til teoretisk kvantefysikk, men Oppenheimer blir aldri kjedelig; tvert imot, det er en av de mest spennende filmene jeg har sett på lenge.

Tom Conti Einstein Oppenheimer

Tom Conti som Albert Einstein i Oppenheimer.

Det er en grusom historie som blir fortalt, både på Oppenheimers personlige nivå og i forhold til utviklingen av atombomben og de første gangene de blir brukt, og det er gjort skremmende. Budskapet er klart; kjernevåpen kan utrydde hele menneskeheten.

Musikk

Svensk komponist og musikkprodusent Ludwig Göransson vender tilbake etter sitt første samarbeid i Nolans forrige film, Tenet, og jeg må si at det er en imponerende lydspor til kraftfulle bilder av eksplosjoner og atomer.

Anmeldelse

Med Oppenheimer setter Christopher Nolan listen for både biografiske filmer og dramafilmer generelt. Det er en filmatisering som hovedsakelig består av avhør og vitnesbyrd. Det er imidlertid fortsatt spennende å se på - akkurat fordi den er redigert på en måte som alltid får deg til å lure på hva som kommer neste.

Benny Safdie som Edward Teller i Oppenheimer.

Det er mye å ta inn, mange navn å huske, og mye politisk manøvrering å forstå, og selv om det kan være vanskelig å henge med til tider, kommer alt imponerende sammen mot slutten av filmen. Christopher Nolan lager filmer som få andre regissører akkurat nå - kanskje ingen kan utfordre ham når det gjelder filmer som er både intellektuelle og spennende på samme tid.

Kinopremiere

Oppenheimer har premiere på kino i Norge i dag, 21. juli 2023.

Vurdering

Oppenheimer får poengsummen 9 av 10.

Sammendrag

Oppenheimer er til tider en magisk skremmende opplevelse, med dens eneste virkelige ulempe som dens tre timers lengde. Svært få regissører - om noen - kan lage filmer så interessante som Christopher Nolan akkurat nå.


Artikkelen handler om

Skrevet av
Lykke Hansen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar