Anmeldelse: The Last of Us Sesong 1

Det anerkjente videospillet blir til en overdådig TV-serie fra HBO. Er det verdt tiden din foran TV-en?

Det var i 2013 at videospillet The Last of Us ble utgitt og nøt stor suksess. En stor grunn til at spillet ble hyllet som det var, var den velskrevne historien. Ti år senere er det nå på tide at denne historien blir til en TV-serie, og det er faktisk spillets forfatter Neil Druckmann som også har skrevet manuset til serien, sammen med Craig Mazin som tidligere har laget blant annet miniserien Chernobyl.

Verden er nesten ødelagt. Det er 20 år siden en ondartet soppinfeksjon som tok over folks hjerner spredte seg som ild i tørt gress over jorden. Menneskeheten gjorde det den kunne for å prøve å stoppe spredningen, men det var ikke mulig. Nå er verden i ruiner, og de få uinfiserte menneskene kjemper fortsatt for å overleve.

Den erfarne overlevende Joel, sammen med sin følgesvenn Tess, blir overtalt til å sørge for at tenåringen Ellie kommer uskadd til et opprørshovedkvarter en lang reise bort fra karantenesonen der de befinner seg. Motvillig fra starten, men med løfte om en belønning, tar Joel på seg oppdraget med forhåpninger om også å finne broren sin på samme reise.

Hovedrollene til Joel og Ellie spilles av utmerkede Pedro Pascal (The Mandalorian) og Bella Ramsey (Game of Thrones), som begge skinner gjennom serien. Kjemien mellom dem er fantastisk, og ettersom forholdet mellom Joel og Ellie utvikler seg, utvikler også karakterene seg.

Noen ganger må du bare være stille for å overleve.

Ikke mindre enn fire av stemmeskuespillerne fra spillet er også med i serien. Merle Dandridge spiller Marlene akkurat som i spillet, og Joel, Ellie og Tommy, spilt av henholdsvis Troy Baker, Ashley Johnson og Jeffrey Pierce, er også tilbake, selv om de har mindre roller i serien.

I andre roller ser vi Gabriel Luna som Joels bror Tommy og Anna Torv som Tess, og vi møter også Murray Bartlett (Frank), Nick Offerman (Bill) og Melanie Lynskey (Kathleen) på reisen.

Ikke engang 20 minutter inn i den første (81 minutter lange) episoden var jeg allerede spent. Det betyr ikke at det er konstant action eller spenning gjennom hele serien. Noen ganger kan det til og med føles litt tregt og som om ingenting skjer, men det er alltid godt fortalt og leder et sted. Karakterene utvikles og historien blir dypere hele tiden.

Det er ikke bare masser av smittede i ulike former som utgjør en trussel på veien, men den største trusselen kommer fra andre friske mennesker. Ranere, opprørere, slavehandlere og alle mulige andre desperate mennesker som vil gjøre hva som helst for å overleve, er den største trusselen. Kort sagt, det er en veldig farlig reise de legger ut på.

Det er mange bevis på hvor raskt undergangen kom.

Det er også en lang reise, og vi blir vist vakre, men øde landskap, som av og til brytes opp av mørke kriker og ødelagte byer. Mose og planter dekker det meste, som stadig minner oss om at mennesker nesten er helt borte, og naturen har tatt over.

Ellie og Joel bærer begge på en fortid som de ikke liker å dele med andre, men når den livlige Ellie og den mer resignerte Joel henger sammen så lenge og må stole på hverandre for å overleve, blir de naturligvis mykere for hverandre. Både Pascal og Ramsey bør berømmes for måten de skildrer denne utviklingen på.

Historiemessig følger den første sesongen det første spillet ganske nøyaktig. Selv om serien utvikler seg og bygger på enkelte brikker, vil du kjenne igjen det meste hvis du har spilt spillet. Det kan virke trist at de nesten ikke har endret noe, men hvorfor endre et vinnende konsept? Jeg tror det er liten tvil om at dette er den beste videospilltilpasningen noensinne.

The Last of Us har premiere i Norge på HBO Max den 16. januar og er definitivt verdt tiden din foran TV-en.

Vurdering

The Last of Us får poengsummen 8 av 10.

Artikkelen handler om


Skrevet av
Casper Nilsen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar