Anmeldelse: Top Gun: Maverick

Etter 36 år er det endelig tid for oppfølgeren til klassikeren Top Gun - den beste av de beste. Her er Top Gun: Maverick!

Handling

Den amerikanske marinen har i oppgave å hindre en fremmed makt fra å begynne å anrike uran i en fabrikk som er godt beskyttet av bakke- og luftvernmissiler. Oppdraget virker umulig å fullføre, men det er en tidligere pilot som kan løse oppgaven; Maverick (Cruise), som ble kjent for sine unike - og ulovlige - manøvrer i Top Gun - den beste av de beste.

Admiral Cyclone spilles av Jon Hamm.

Admiral Cyclone (Hamm) rekrutterer -– mot sin egen dømmekraft –- Maverick, som går med på å påta seg rollen som flyinstruktør for noen av USAs beste jagerpiloter. Med mindre enn tre uker igjen, er tiden knapp for å omskolere dem, og spørsmålet er om det i det hele tatt er mulig å få pilotene til å klare det som kreves?

Skuespiller

Det har nok ikke gått noen hus forbi at hovedrollen i filmen spilles av Tom Cruise i rollen som jagerpiloten Maverick, akkurat som i den første filmen. Ved sin side har han imidlertid en hel haug med nye skuespillere, som alle er virkelig gode: Miles Teller (Whiplash) som Rooster, Jon Hamm (Mad Men) som Cyclone, Monica Barbaro som Phoenix, Glen Powell som Hangman og Jennifer Connelly (A Beautiful Mind) som den gamle Maverick-flørten Penny Benjamin.

Pilot Rooster portrettert av Miles Teller.

Det er mange skuespillere som for det meste sitter i fly gjennom filmen, men det er nettopp det som gjør denne filmen unik: de sitter virkelig i flyene og utfører disse manøvrene på ekte — og det vises. Dette er en fysisk krevende film for alle skuespillerne, og det er virkelig imponerende at de valgte å spille inn flyscenene med faktiske fly istedenfor å late som om de gjorde det med digitale effekter.

Musikk og lyd

Så til noe som gjorde Top Gun - den beste av de beste til den klassikeren den ble; musikken. Her har man virkelig ikke spart på noe, men har tatt det verdenskjente lydsporet fra Harold Faltermeyer og latt Hans Zimmer sette sitt unike og bombastiske preg på det, og til sin hjelp har han også hatt den musikalske multitaskeren Lady Gaga.

Jagerpiloter Payback (Jay Ellis), Phoenix (Monica Barbaro) og Fanboy (Danny Ramirez).

Allerede fra første bilde i Top Gun: Maverick er det tydelig at musikken er der for å glede fansen av den første filmen – og det var faktisk helt fantastisk å høre de kjente tonene igjen. Noen synes kanskje det er for likt, men det er bare å forvente med en oppfølger.

Vurdering

Regissøren Joseph Kosinski (Oblivion, Tron: Legacy) skal virkelig ha ros for å ha laget Top Gun: Maverick på en måte som gjør rettferdighet til den første filmen — med ekte fly og virkelig skarpe flyscener. At filmen har vært under produksjon i flere år, har nok bare gjort at de har fått finpusset den til det siste, for filmen er rent teknisk veldig godt laget.

Filmens hovedperson Tom Cruise i rollen som Pete "Maverick" Mitchell.

Noen deler av filmen er så latterlige at du nesten ikke tror dine egne øyne, men alt annet –- det som faktisk betyr noe i en film som denne –- er så fryktelig godt utført at jeg må gi denne filmen en høy vurdering, til tross for dens småfeil. Dette er førsteklasses underholdning uansett hva du synes om selve historien.

Mange spør også om den er bedre enn originalen, og svaret på det spørsmålet er ja, uten tvil! Hvis du likte originalen, vil du elske Top Gun: Maverick.

Top Gun: Maverick har norsk kinopremiere i dag, onsdag 25. mai 2022.

Vurdering

Top Gun: Maverick får poengsummen 9 av 10.


Artikkelen handler om

Skrevet av
Casper Nilsen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar