Beste filmene til Christopher Nolan

Vi går gjennom de beste filmene fra den britiske regissøren Christopher Nolan.

Christopher Nolan er en av vår tids største filmregissører, men hva er egentlig hans beste filmer? Her lister vi opp de ti beste filmene fra en filmskaper som gang på gang utfordrer grensene.

10. Insomnia

Etter suksessen med Memento bestemte Nolan seg for å lage Insomnia, som er en nyinnspilling av den norske filmen med samme navn fra 1997. Hovedrollene spilles av Al Pacino og Robin Williams.

Selv om Insomnia er en solid thriller, har den vanskelig for å komme høyere opp på denne listen - det er rett og slett for mange gode filmer å rangere.

9. The Dark Knight Rises

Den avsluttende filmen i Nolans Batman-trilogi er The Dark Knight Rises, der Batman (Christian Bale) vender tilbake til rollen som Gothams helt for å stoppe skurken Bane (Tom Hardy), som er i ferd med å ta over byen.

Filmen er absolutt verdt å se for de som liker Nolan, men den føles også stresset og har noen logiske feil og en underveldende skurk i sluttresultatet. Det er likevel en relativt god avslutning på Batman-sagaen, selv om den ikke var like god som The Dark Knight fra 2008.

8. Batman Begins

Batman Begins er Christopher Nolans første Batman-film, og her får vi se Bruce Wayne, spilt av Christian Bale, som senere blir helten Batman i løpet av filmen.

Da nyheten om at Nolan skulle "reboota" Batman-franchisen kom, var det mange som løftet på øyenbrynene - ville det virkelig fungere? Med fasiten kan vi si at den rå og realistiske stilen som Batman Begins ga Batman, var akkurat det som trengtes; nå ble filmene tatt på alvor.

7. Tenet

I Tenet åpnes evnen til å reise tilbake i tid, noe som onde krefter i fremtiden nå prøver å bruke for sin egen vinning. Filmen er det nærmeste Nolan har kommet en spionthriller, og nok er den spennende – men i slutten kanskje mest forvirrende.

Om det er noe som definerer Nolan, er det hans fascinasjon for tid, og i tillegg til Memento og Interstellar (les mer om dem nedenfor), utfordrer han virkelig konseptet med Tenet. Noen sier at den er for komplisert, men hvis du liker science fiction og tidreiser, er det få filmer som den.

6. Dunkirk

Krigsfilmen Dunkirk utspiller seg under andre verdenskrig under Operasjon Dynamo, da britiske soldater måtte evakueres fra franske Dunkerque hvor de møtte hard motstand.

Dunkirk er en meget intens krigsfilm som følger tre forskjellige historier: soldatene på stranden, pilotene i luften og — sist men ikke minst — britene som kommer for å prøve å redde soldatene med sine private båter.

5. Memento

Filmen som virkelig satte Nolan på kartet er Memento, en hevnfilm som kretser rundt en mann med hukommelsestap. I jakten på sin kones morder skriver han notater både hjemme og på kroppen sin i form av tatoveringer. Vil han klare å løse mysteriet?

Memento er ikke som andre filmer, det kan jeg si med en gang. Den utspiller seg nemlig baklengs; du ser en scene, og når den er ferdig ser du scenen som skulle kommet før. Det gjør den ganske forvirrende i begynnelsen, men den er utrolig godt laget og klarer likevel å fortelle historien om Leonard og kones mord.

4. Inception

Science fiction-thrilleren Inception ble en banbrytende suksess som virkelig fortjener en høy plassering på listen. I filmen er det mulig å ta seg inn i menneskers drømmer, noe som Leonardo DiCaprio vil utnytte for sin egen vinning.

Til syvende og sist er Inception en virkelig underholdende heist-film som kan sees mange ganger om. Helt klart en av Nolans beste filmer!

3. Interstellar

Da nyheten om at Nolan skulle lage et romeventyr etter The Dark Knight Rises ble annonsert, var det nok mange som var skeptiske - inkludert meg. Det viste seg imidlertid å være en fulltreffer; sjelden har verdensrommet vært så engasjerende som i Interstellar.

Filmen handler om at jorden dør og at menneskeheten må forlate den. I et forsøk på å finne en annen beboelig planet har NASA sendt astronauter til fjerne galakser gjennom en ormehull - og nå må Matthew McConaughey finne ut hvilken planet som faktisk kan være bebodd av mennesker.

2. The Prestige

Neste film på listen er The Prestige fra 2006, en film som de "klarte å presse inn" mellom Batman Begins og The Dark Knight - og som er en av mine absolutte favoritter. I hovedrollen ser vi igjen Christian Bale, denne gangen som en aspirerende tryllekunstner i 1800-tallets London.

Han konkurrerer om suksess i London mot sin hovedkonkurrent, spilt av Hugh Jackman, og til slutt fører deres maniske feide til tragiske hendelser for dem begge. En virkelig god film som du kan se flere ganger.

1. The Dark Knight

La oss nå snakke om den filmen jeg mener er den beste i Nolans filmografi - The Dark Knight fra 2008. Dette er den midterste filmen i Batman-trilogien The Dark Knight, og den som dreier seg om Batmans fiende Jokern, spilt av Heath Ledger.

Selv om dette er en film om en superhelt, har The Dark Knight en tyngde og en slags autentisitet som gjør at hele konseptet heves til noe større. Det er en sterk historie om offer og hva det kan bety å være en helt.


Artikkelen handler om

Skrevet av
Lykke Hansen

Kommentarer

Ingen kommentarer enda.

    Kommentar