Filmskaperen Sam Mendes utfordrer grensene i krigsfilmen 1917, hvor to unge soldater risikerer livet for å ta seg gjennom fiendens grenser under første verdenskrig.
Handling
Filmen utspiller seg under første verdenskrig og tar for seg hendelsen kjent som Operation Alberich, da den tyske hæren gjennomførte en taktisk tilbaketrekning for å styrke forsvarslinjen i Nord-Frankrike. Tilbaketrekningen ble tolket av den britiske hæren som et tegn på at Tyskland var nær ved å gi opp, og dette førte til at britene planla et angrep i skumringen.
Etter å ha sett flybilder over den nye tyske frontlinjen, innser britiske generaler at det er en felle. I håp om å redde livene til over 1600 soldater, blir to unge soldater (Chapman og MacKay) gitt oppdraget å krysse fiendens linjer i et forsøk på å varsle de angripende britiske styrkene.
Manus og regi
Filmen er inspirert av krigshistorier fra første verdenskrig som Sam Mendes sin farfar, Alfred Mendes, har fortalt ham. Selv om den tyske tilbaketrekningen var en virkelig hendelse, er oppdraget de to soldatene får en fiktiv historie.
Mendes skrev manuset sammen med Krysty Wilson-Cairns (Last Night in Soho, Penny Dreadful), og historien er både troverdig og gripende fra begynnelse til slutt.
Skuespillere
Hovedrollene som de to soldatene vi følger gjennom det meste av filmen, spilles av George MacKay (Marrowbone, Ophelia) og Dean-Charles Chapman (Game of Thrones, The King), som begge er utrolig gode i rollene sine. Ingen av dem har hatt spesielt store roller tidligere, men de passer helt perfekt som hovedrollene i denne filmen.
For øvrig er filmen full av kjente skuespillere som har mindre roller, inkludert Andrew Scott (Sherlock, Fleabag), Benedict Cumberbatch (Doctor Strange, The Imitation Game), Mark Strong (Shazam!) og Colin Firth (The King's Speech). Alle er virkelig troverdige i rollene sine, noe som vitner om virkelig god regi av Sam Mendes.
Foto
Da Sam Mendes begynte å skissere på filmen, hadde han tidlig bestemt seg for en spesiell detalj; hele filmen skulle spilles inn som en lang sammenhengende tagning. Gjennom skyttergraver, byer og over elver skulle kameraet følge med uten klipp i bildet - og resultatet er imponerende.
Saken er at Mendes og filmfotografen Roger Deakins (som begge jobbet sammen på Bond-suksessen Skyfall) ikke har nøyd seg med lange tagninger, men har utfordret seg selv med å flytte kameraet ved hjelp av tau, til fots, i biler og med kraner. Selv om dette kan høres ut som en gimmick, gir det en film som er medrivende på en måte jeg ikke har sett mange ganger før.
Vi følger soldatene hvor som helst de går, og det skjer faktisk ingen synlige klipp mellom scenene; de er helt sømløse, og hver tagning er dessuten virkelig lang, noe som gir en enorm gevinst i troverdighet selv om det krever mye av skuespillerne.
Vurdering
Siden 1917 har blitt nominert til flere Oscars og også vunnet Golden Globe for beste dramafilm, var mine forventninger høye da jeg gikk inn i salen, men jeg ble absolutt ikke skuffet; fra første bilde ser man at dette er noe utenom det vanlige, og når filmen så var slutt, var jeg helt oppslukt og imponert.
En så intens og virkelighetsnær krigsfilm har jeg ikke sett siden Saving Private Ryan, og det sier ikke lite. Denne filmen er utrolig stressende samtidig som den byr på både frysninger og tårevåte øyne.
Tross at filmen ser ut som en påkostet storfilm, er det en svært personlig historie om to unge soldater som fortelles, og filmens virkelige styrke ligger i at den fokuserer på menneskene som påvirkes av krigen i stedet for krigen i seg selv.
1917 er ingenting annet enn et mesterverk, både visuelt og fortellermessig - og jeg blir ikke det minste overrasket om filmen vinner Oscars for beste film, beste manus og beste foto. Kan årets beste film ha blitt vist allerede i januar?
Krigsdramaet 1917 hadde norsk kinopremiere den 31. januar 2020. En trailer for filmen kan du se nedenfor.
Vurdering
1917 får poengsummen 10 av 10.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda.